Σκέψεις στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς

 

 

Α.

Η ορθόδοξη πίστη στον Σωτήρα Χριστό δεν είναι αυτονόητο πράγμα. Η θρησκευτικότητα, το να εκδηλώνει δηλαδή κάποιες παγιοποιημένες παραδοσιακές συνήθειες και τακτικές δεν ταυτίζεται με την πίστη. Την περιβάλλει αλλά δεν ταυτίζεται. Η πίστη είναι η άσκηση της αγάπης για τα πάντα. Η ενοποιητική δύναμη που ολοκληρώνει τον άνθρωπο. Βασίζεται στην αγάπη του Θεού. Εμείς μέσα στην εκκλησία καλλιεργούμε την πίστη μέσω της αγάπης και με τον τρόπο αυτό, συμμετέχοντας στο εκκλησιαστικό γεγονός και ακολουθώντας την εκκλησιαστική αγωγή της άσκησης, της συνειδητής και ολοπρόθυμης μετοχής στα ιερά μυστήρια και της αύξηση των ευαγγελικών αρετών που παράλληλα σημαίνει και την μεταμόρφωση των παθών μας, του «παλαιού ανθρώπου» που συζεί μαζί μας ελκύουμε την Χάρη του Θεού και θεοποιούμαστε! Η πίστη, λοιπόν είναι ένα θείο δώρο που μας δίνεται από τη συνεργασία μας με το Θεό. Λέμε το «ναι» στο Θεό με τη ζωή μας και Αυτός ανταποκρίνεται όπως και εμείς ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της αγάπης Του που είναι η ουσία του Θεού σύμφωνα με το ιερό Ευαγγέλιο και την εμπειρία της Εκκλησίας. Πιστεύω στο Θεό. Δηλαδή αγαπώ τον Θεό. Αυτή την θεία αγάπη εύχομαι να ζήσουμε από το νέο έτος και για πάντα. Σε αυτή να επικεντρώσουμε τον αγώνα μας και τις αγωνίες μας, σε αυτή να ακουμπήσουμε την ύπαρξη μας, το βίο μας με όσα αυτός συνεπάγεται. Αδελφοί αγαπάτε! Αδελφοί πιστεύετε! Αδελφοί ζήστε!

Β.

Αγαπητοί αδελφοί, εισήλθαμε στο νέο έτος, το νέο έτος είναι η κατάτμηση του χρόνου, σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, αλλα ο χρόνος του Θεού,όπως γνωρίζουμε, ο χρόνος γενικότερα, όπως και οι Αρχαίοι Έλληνες τον έχουν συλλάβει, είναι ενιαίος.
Γι’ αυτό λοιπόν κι εμείς, ζητάμε το Θεό «νυν και αεί και εις τους αιώνες των αιώνων», πάντοτε δηλαδή,μέσα στη ζωή μας,μέσα στην ιστορία, μέσα στην ψυχή μας,μέσα στις οικογένειές μας. Ζητάμε και από τον Θεό σήμερα με τις πρεσβείες του Αγίου Του  Βασιλείου του Μεγάλου, να ευλογήσει τη νέα αυτή περίοδο, τη νέα αυτή χρονιά ,αλλά να ευλογήσει ΕΜΑΣ κατά τη νέα αυτή χρόνια, γιατί ο χρόνος δεν έχει τίποτε, αν δεν του δώσουμε εμείς.
ΕΜΕΙΣ οι άνθρωποι αξιοποιούμε, τον χρόνο για τη δίκη μας σωτηρία, για τον δικό μας αγιασμό.
Εύχομαι ανεξαρτήτως συγκυριών ευνοϊκων ή όχι, εμείς να είμαστε κοντά στην ουσία της ζωής μας που είναι ο Θεός. Ας έχουμε τον αγώνα μας, ας έχουμε τους στόχους μας τους πνευματικούς και τους κοινωνικούς και ο Θεός πάντοτε όταν θα μας βλέπει έτσι,θα είναι μαζί μας και θα μας ευλογεί.
Ευλογημένη χρονιά, δύναμη,ευλογία Θεού στις οικογένειές μας και κάθε καλό στο τόπο μας,στην Πατρίδα μας και σε όλο τον κόσμο!

π. Χριστοφόρος