ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ

                                      ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

          Κατά την σημερινή Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, αγαπητοί μου αδελφοί, ευρισκόμενοι χάριτι Θεού στο μέσον της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μας δίνεται η αφορμή να  εμβαθύνουμε στο μυστήριο του Σταυρού και να αφήσουμε τους τύπους και τις χωρίς ουσία συνήθειες, αναζητώντας την μοναδική διέξοδο στο θάνατο που είναι η δια του Σταυρού Ανάσταση.

Το ευαγγελικό ανάγνωσμα που προ ολίγου ακούσαμε  τονίζει την ανωτερότητα της ψυχής, δηλαδή της ψυχοσωματικής σωτηρίας σε σχέση με όλα τα καλά του κόσμου, δόξα , χρήματα, απολαύσεις τα οποία στην αυτονόμησή τους καταντούν είδωλα και όχι αγαθά. Ο άνθρωπος δεν έχει ουσιαστικά κανένα όφελος, αν κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο και χάσει όμως την ψυχή του. Αν θέλει να βρίσκεται κοντά στο Χριστό θα πρέπει να θυμάται πάντοτε τη σταυρική Του θυσία και να την επεκτείνει στη ζωή του με τη σταυρική του πορεία. Γιατί όπως λέει το Ευαγγέλιο : «Όποιος θέλει να ακολουθήσει τον Χριστό θα πρέπει να απαρνηθεί τον εαυτό του, την ατομικότητά του, τον εγωισμό του, τις αδυναμίες του, τα πάθη του, τις κακίες του και να δεχθεί τον δικό του σταυρό, που θα είναι ταλαιπωρίες, χλευασμοί, ειρωνείες, κόπος και αγώνας για χάρη του Χριστού. Τότε μόνο θα μπορεί να Τον ακολουθήσει… Αυτός όμως που θα αρνηθεί τον Χριστό και τους Λόγους Του και ο Χριστός θα τον αποκηρύξει κατά την Δευτέρα Παρουσία Του, στην αιώνια Βασιλεία Του».

Οι Άγιοι Πατέρες χαρακτηρίζουν την Εκκλησία νοσοκομείο που θεραπεύει τα πάθη της ψυχής και λιμάνι που δέχεται να «αγκυροβολήσουν» οι ψυχές των ανθρώπων από τις τρικυμίες της ζωής.

Καθένας από εμάς σήμερα βρίσκει καταφύγιο στην Εκκλησία:

 • Για να απαλύνει τον πόνο του από τον θάνατο ενός στενού συγγενικού του προσώπου.
 • Για να τον θεραπεύσει από τις ανίατες ασθένειες του σώματός.
 • Για να του δώσει λύση στα αδιέξοδα της ζωής.
 • Για να του προσφέρει βοήθεια στις υλικές ανάγκες της καθημερινότητάς.
 • Για να προφυλάξει τα παιδιά του από τις σύγχρονες λαίλαπες των ναρκωτικών, της νύχτας, της αδικίας και της εκμετάλλευσης.
 • Για να βρει φροντίδα όταν θα είναι αδύναμος μέσα από τις κοινωνικές δομές της (τα Ιδρύματά της).

Όλα τα παραπάνω η Εκκλησία τα πράττει και μάλιστα με συνέπεια, χωρίς ιδιοτέλεια ή επιδιώκοντας κάποιο όφελος. Αυτό το οποίο όμως θέλει να προσφέρει –ως πρωταρχικό της έργο- είναι μέσα από όλα αυτά, κάθε φορά να διακηρύττει την αξία της ψυχής που σήμερα ακούσαμε από το Ευαγγέλιο, την νίκη του θανάτου, την ελπίδα της σωτηρίας και την κληρονομιά της αιώνιας ζωής, της Βασιλείας του Θεού, την οποία μας υποσχέθηκε ο Κύριος.

Γι’ αυτό σ’ όλα τα αιτήματά μας η Εκκλησία προσφέρει:

 • Μέσα από τον πόνο, για τον χαμό ενός συγγενικού μας προσώπου, την ελπίδα της αιωνίου ζωής.
 • Μέσα από τις ανίατες αρρώστιες, την αξία ψυχικής υγείας που απαλύνει τον πόνο της κάθε αρρώστιας.
 • Μέσα από τα αδιέξοδα της ζωής, δείχνει το δρόμο του Χριστού ο οποίος είπε: «Ελάτε κοντά μου οι κουρασμένοι και οι φορτωμένοι από το βάρος των αμαρτιών των δυσκολιών και των θλίψεων κι Εγώ θα σας αναπαύσω».
 • Μέσα από την υλική βοήθεια διδάσκει ότι «οὐκ ἐπ’ ἄρτω μόνω ζήσεται ἄνθρωπος».
 • Μέσα από της σύγχρονες λαίλαπες των ναρκωτικών, της εκμετάλλευσης και της κοινωνικής αδικίας, δείχνει τον δρόμο της Αλήθειας και της πραγματικής Ζωής που είναι ο Χριστός.
 • Μέσα από τις κοινωνικές δομές, προτρέπει να αξιολογούμε τη ζωή ως δώρο του Θεού.

Αδελφοί μου,

Η αξία της ψυχής (δηλαδή της ζωή και σωτηρίας του όλου ανθρώπου νοουμένου ως ψυχοσωματική ενότητα) είναι ανεκτίμητη, το λέει το Ευαγγέλιο. Το «τίμημα» για να διαφυλάξουμε την αξία της ψυχής μας, το δείχνει ο Σταυρός του Χριστού. Είναι ο δικός μας ατομικός σταυρός που είπε ο Κύριος και εννοεί τον προσωπικό μας αγώνα ενάντια στα πάθη και τις κακίες της καθημερινότητας που μας στερούν την ποιότητα ζωής που προσφέρει η ζωή του Χριστού. Την ποιότητα αυτή μπορεί να την ζήσει και ο υγιείς και ο άρρωστος, και ο πλούσιος και φτωχός, και ο Έλληνας και ο ξένος και ο λυπημένος και ο χαρούμενος. Γιατί αυτή η ποιότητα δεν είναι μόνο για μερικούς, για κάποιους, μπορούν να την απολάβουν όλοι, με μόνη προϋπόθεση το κατά πόσο θέλουμε να εντάξουμε στη ζωή μας τα λόγια του Χριστού και να τα κάνουμε ζωή μας. Ας το αποφασίσουμε. Αμήν.

π. Χ.Κ.

Μπορείτε να μας βρείτε:
error0