ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018, Ζ΄ ΛΟΥΚΑ   (Κατά Λουκάν 8,41-56)

 

Η πίστη στο Χριστό , αδελφοί μου συνετέλεσε και τα δύο θαύματα που ακούσαμε από το σημερινό ευαγγέλιο.

Η γυναίκα που έπασχε από χρόνια αιμορραγία, με δυνατή πίστη , πλησίασε τον Παντοδύναμο Ιησού Χριστό και μόνο με ένα άγγιγμα του ιματίου του αμέσως βρήκε τη θεραπεία που κανένας γιατρός δεν μπόρεσε να της δώσει.

Η πίστη του αρχισυνάγωγου Ιάειρου που ικέτευσε τον Ιησού να σώσει την κόρη του που πέθαινε βαριά άρρωστη, έκανε το θαύμα και ο Χριστός μας την ανέστησε σαν από ύπνο.

Και εμείς όμως χρειαζόμαστε πίστη , αδελφοί μου , όσο απλό κι αν φαίνεται , για να ακούσουμε τα λόγια του Ευαγγελίου και να τα βάλουμε στην καρδιά μας. Να αποδεχθούμε με πλήρη ελευθερία ότι ο Χριστός , όπως προφήτευσε ο Ησαΐας είναι αυτός που «τας ασθενείας ημών έλαβε και τας νόσους εβάστασε».

Πίστη σε θαύματα τον 21ο αιώνα που κυριαρχεί η λογική , που οι επιστήμες έχουν προχωρήσει τόσο που ο άνθρωπος μοιάζει παντοδύναμος και κυρίαρχος του σύμπαντος; Για πολλούς η πίστη θεωρείται αδυναμία ή αφέλεια και απευθύνεται σε παιδιά , σε ολιγογράμματους ή σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν έχουν με τι να ασχοληθούν.

Κι όμως η πίστη είναι δύναμη. Είναι πάνω από την περιορισμένη λογική του ανθρώπου που παρ΄όλα τα επιτεύγματά του δε βρήκε λύση για τα προσωπικά του αδιέξοδα , ούτε το φάρμακο που φέρνει την ευτυχία και ζει γεμάτος άγχος και ανασφάλειες.

Μας χρειάζεται η πίστη. Η ορθόδοξη πίστη , καθαρή από δεισιδαιμονίες και προλήψεις. Πίστη στον Τριαδικό Θεό. Στο Θεό και πατέρα όλων μας , στον Ιησού Χριστό , τον Υιό του Θεού τον Σωτήρα του ανθρώπινου γένους και Κεφαλή του Σώματος της Εκκλησίας και στο πνεύμα το Άγιο που με τη Χάρη του τελούνται τα Ιερά Μυστήρια , που είναι τα μοναδικά μέσα μετάδοσης της θείας χάρης στον άνθρωπο. Πίστη με την απλότητα ενός μικρού παιδιού που εμπιστεύεται απόλυτα τον πατέρα του αλλά και την ωριμότητα που αποκτάται από την εμπειρία του χριστιανικού αγώνα.

Ο Απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του μας δίνει τον ορισμό της πίστης: «Πίστη σημαίνει σιγουριά γι΄αυτά που ελπίζουμε και βεβαιότητα γι΄αυτά που δεν βλέπουμε». Πιστεύω σημαίνει ελπίζω- βγαίνω από τα στενά όρια του χώρου και του χρόνου , αφήνω στη άκρη τον εγωισμό μου για να συναντήσω το Θεό που είναι ο Πλάστης μου.

Η πίστη μας είναι ο μοναδικός δρόμος για να συναντήσουμε το Θεό και να βρούμε το σκοπό της ύπαρξής μας πάνω στη γη. Δεν είναι κάτι το παράλογο , ξεκινά από τη λογική , από το νου μας για να φτάσει στις καρδιές μας. Για το χριστιανό δεν ισχύει το «Πίστευε και μη ερεύνα» αλλά το «Ερευνάτε τας γραφάς» δηλαδή να ερευνούμε το τί πιστεύουμε και αν δεν μπορούμε μόνοι μας να ρωτάμε και να καταρτιζόμαστε για να μην πέσουμε θύματα σε αιρέσεις και κακοδοξίες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Μοιάζει με ανηφορικό μονοπάτι η πίστη. Οι δυσκολίες μεγάλες και οι πειρασμοί πολλοί. Για να φτάσουμε αισίως στην κορυφή μόνοι μας είναι αδύνατο. Χρειάζεται να κατανοήσουμε τις αδυναμίες μας , να ζητήσουμε τη βοήθεια του Θεού και να είμαστε ενεργά μέλη της Εκκλησίας Του. Μέσα στην Εκκλησία ο καθένας με τον αγώνα και την προσώπικότητα του , τα προτερήματα και τις ιδιαιτερότητές του βρίσκει τα εφόδια να σταθεί όρθιος στις ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές της ζωής. Ας αναζητήσουμε το Θεό μέσα μας , στην ψυχή μας , στη συνείδησή μας . Και όσο θα δυναμώνει η πίστη μας τόσο πιο ζωντανή θα γίνεται η προσευχή μας. Με την προσευχή θα αποκτάμε υπερκόσμια βιώματα και την εμπειρία της ύπαρξης του Θεού. Ξεκουραζόμαστε και ανανεωνόμαστε πνευματικά. Αντλούμε τη δύναμη για να επιδοθούμε σε έργα – να κάνουμε τη θεωρία πράξη καθαρίζοντας την ψυχή μας από αμαρτίες και καλλιεργώντας τις αρετές . Κυρίως την αγάπη και την ταπείνωση. Ο Θεός δεν είναι μια αφηρημένη έννοια δεν είναι μια απρόσωπη ανώτερη δύναμη ούτε ένας Θεός που περιμένει να δει πότε θα αμαρτήσουμε για να μας τιμωρήσει. Είναι η Αγάπη, η συγγνώμη η Αλήθεια , ο Φιλάνθρωπος Θεός που μας αποκαλύφθηκε με τον Ιησού Χριστό που έγινε άνθρωπος και θυσιάστηκε για μας.

Η Αγία Γραφή είναι γεμάτη από παραδείγματα ζωντανής πίστης. Ο βασιλιάς Δαβίδ που αντιμετώπισε το Γολιάθ , ο Αβραάμ που ήταν έτοιμος να θυσιάσει το γιό του , ο Ιώβ που υπέμεινε τόσες θλίψεις.

Η πίστη δυνάμωσε τους Αποστόλους να κηρύξουν το ευαγγέλιο σε όλη την οικουμένη . Τους Αγίους μάρτυρες και ομολογητές να δώσουν τη ζωή τους για το Χριστό .

Ενέπνευσε τους Αγίους Πατέρες και Διδασκάλους της Εκκλησίας μας να διατυπώσουν τα ορθόδοξα δόγματα και με τα συγγράματά τους να μας δώσουν πνευματική τροφή , για να μπορούμε να έχουμε ανόθευτα στις μέρες μας τη διδασκαλία του Ευαγγελίου και το ορθόδοξο βίωμα. Η πίστη είναι η κινητήρια δύναμη των οσίων ασκητών για να αφήσουν τον κόσμο, να αφιερωθούν στο Θεό, να έρθουν σε ολομέτωπη σύγκρουση με το διάβολο και να απαλλαγούνε από τους πειρασμούς με τη δύναμη του Ονόματος του Χριστού. Ακόμη οι πρόγονοί μας για του Χριστού την πίστη την αγία, αναμετρήθηκαν με πανίσχυρους εχθρούς και τους αντιμετώπισαν. Αυτούς τιμούμε και σήμερα ενθυμούμενοι το έπος του 1940.

Μήπως τελικά από όλα τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι δεν είναι η λογική το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στον άνθρωπο αλλά η πίστη; Όλα είναι δυνατά σ΄αυτόν που πιστεύει. «Μπορεί να δει κάτω από το νερό του βαπτίσματος τη χάρη που αναγεννά την ανθρώπινη φύση. Κάτω απ΄το λάδι του ευχελαίου τη δύναμη της ίασης. Κάτω από τα είδη του άρτου και του οίνου , το σώμα και το αίμα του Χριστού. Με τη πίστη ο χρόνος μεταβάλλεται σε αιωνιότητα ο χώρος σε άπειρο και το φθαρτό σε αιώνιο» , όπως μας λέει σύγχρονος ορθόδοξος συγγραφέας.

Αδελφοί μου,

δεν είναι απλή υπόθεση η πίστη. Είναι τρόπος ζωής πέρα από λόγια και εξωτερικούς τύπους. Ας παρακαλούμε τον Κύριό μας να μας βοηθήσει να την αυξάνουμε για να ακούσουμε κι εμείς από τον Κύριο μας , όπως η θεραπευθείσα γυναίκα του ευαγγελίου το: «Η πίστη σου σέσωκέ σε , ύπαγε εις ειρήνην ». Αμήν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *