ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 21  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018,  ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ (Λουκ. 8, 26 – 39)

 

Έναν νεαρό άνθρωπο συναντά ο Χριστός, αγαπητοί μου αδελφοί, κατά την σημερινή ευαγγελική περικοπή, στη χώρα των Γαδαρηνών, μια περιοχή από την άλλη πλευρά του Ιορδάνη ποταμού και της λίμνης Γεννησαρέτ. Θλιβερή ήταν η εικόνα του. Όπως αναφέρει το Ευαγγέλιο «ρούχο δεν ντυνόταν, ούτε έμενε σε σπίτι, αλλά ζούσε στα μνήματα». Στη θέα του Ιησού φωνάζει: «Τι δουλειά έχεις εσύ με μένα Ιησού, Υιέ του ύψιστου Θεού; Σε παρακαλώ μη με βασανίσεις». Στην περιοχή ήταν γνωστός ως δαιμονισμένος. Πολλές φορές όταν βρισκόταν σε κρίση,  οι άνθρωποι τον έδεναν με αλυσίδες, αλλά εκείνος και πάλι τις έσπαζε και έφευγε στις ερημιές.

Ο Ιησούς, διατάζει τα δαιμόνια να φύγουν από τον άνθρωπο. Ο Θεός σε αντιπαράθεση με τον διάβολο.

Ποιος είναι ο διάβολος; Είναι, όπως νομίζουν πολλοί σήμερα, το κακό που είναι αντίρροπο του καλού, δηλαδή ότι ο κόσμος κατέχεται από δύο δυνάμεις, του καλού και του κακού, που όταν το κακό κυριαρχεί εμφανίζονται τέτοιες περιπτώσεις σαν του δαιμονισμένου Γαδαρηνού; Στην Αγία Γραφή, όχι μόνο δεν είναι ίση η δαιμονική δύναμη του Θεού, αλλά ούτε καν δημιουργήθηκε ως τέτοια από τον Θεό. Γνωρίζουμε ότι όλα τα δημιουργήματα του Θεού είναι «καλά λίαν». Άρα δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι δαίμονες δημιουργήθηκαν από τον Θεό ως εχθροί του ανθρώπου, γιατί έτσι θα πρέπει να δεχτούμε ότι ο Θεός μπορεί να είναι πηγή και του κακού.

Ας δούμε τι λένε τα πατερικά κείμενα για το θέμα αυτό.

Ο διάβολος είναι άγγελος που εξέπεσε, έχασε την αποστολή του. Οι άγγελοι , κατά τον Μέγα Βασίλειο, δημιουργήθηκαν πριν από τον υλικό κόσμο, ενώ ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος συμπληρώνει πως δημιουργήθηκαν με κίνητρο την «εκστατική» αγάπη και αγαθότητα του Θεού, με σκοπό να συμμετέχουν ως λογικά όντα στη μακαριότητά Του. Σύμφωνα με τον Ιωάννη τον Δαμασκηνό, υπηρετούν το Θεό και είναι κατά χάριν αθάνατοι. Στόχος των αγγέλων είναι η προσπάθεια σωτηρίας των ψυχών. Παρ’  όλη τη καθαρότητα και απλότητα της αγγελικής φύσης, οι άγγελοι είναι δεκτικοί της κακίας. Αποτέλεσμα της ελευθερίας τους είναι η πτώση του Εωσφόρου. Σύμφωνα με πολλά αποσπάσματα πατερικών έργων, ο Εωσφόρος, πριν από την πτώση του, ήταν ο σπουδαιότερος, ο πρώτος στην ιεραρχία των αγγέλων. Το όνομά του σήμαινε «αυτός που μεταφέρει το φως». Η μετέπειτα ονομασία του ως «σατανάς» , εβραϊκή λέξη που σημαίνει στα ελληνικά «διάβολος» και δηλώνει τον επίβουλο, τον εχθρό, του δόθηκε επειδή αυτός που άλλοτε «έφερε το φως» μετατράπηκε στον κατεξοχήν εχθρό του ανθρώπου. Επειδή είχε μεγάλη δόξα, η υπερηφάνειά του μετατράπηκε σε αλαζονεία. Η αλαζονεία , λοιπόν, ήταν ένα από τα βασικά αίτια που οδήγησαν τον Εωσφόρο στην πτώση. Δεν είναι επομένως το αντίπαλο δέος του Θεού, ούτε είναι δυνατότερος από τον άνθρωπο. Το κακό κυριεύει τον άνθρωπο, μόνο όταν του παραχωρηθεί η ελευθερία  να το κάνει.

Τα δαιμόνια, στην περίπτωση της περικοπής αυτής του Ευαγγελίου, βλέποντας τον Ιησού κραυγάζουν και τον παρακαλούν να μην τα βασανίσει, αλλά να επιτρέψει να μεταβούν στην αγέλη των χοίρων, πράγμα που τους το επέτρεψε. Το αποτέλεσμα ήταν να ορμήσει το κοπάδι στον γκρεμό και να πνιγεί στη λίμνη, ενώ ο δαιμονισμένος άνδρας, με τη διαταγή του Κυρίου, θεραπεύεται από την επήρεια του κακού. Δύο στοιχεία χρειάζεται να συγκρατήσουμε εδώ: Το πρώτο είναι ότι ο σατανάς παραμένει αμετακίνητος και αμετανόητος, διαβάλλοντας πάντοτε το ανθρώπινο γένος και επεκτείνοντας τη σκιά του ακόμη και μέσα στην άλογη φύση  και επιφέρουν το κακό ακόμη και στα ζώα.   Το δεύτερο στοιχείο είναι η ριζική αλλαγή στη ζωή του πρώην δαιμονισμένου. Οι συγχωριανοί του «βρήκαν τον άνθρωπο, από τον οποίο βγήκαν τα δαιμόνια να κάθεται δίπλα στον Ιησού, να φοράει ρούχα και να φέρεται λογικά». Είχε βρει την πνευματική του υγεία από τον Ιησού και διέθετε πλέον τη βασική ανθρώπινη ιδιότητα, την επικοινωνία. Συνομιλούσε μαζί Του.

Αδελφοί μου,

Ο πολύς κόσμος, όπως και οι Γεργεσηνοί, φοβούνται τις ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή. Συμβιβάζονται με το μέτριο. Η λογική του κόσμου είναι πολλές φορές αντίθετη από τη λογική του Χριστού, που μας προσκαλεί συνεχώς να καθίσουμε δίπλα Του για να μας ειρηνεύσει και να δώσει πραγματικό νόημα στη ζωή μας. Για να είμαστε σε θέση, όπως ο πρώην δαιμονισμένος , να διώξουμε το κακό από τη ζωή μας,  να απομακρυνθεί κάθε φόβος και να διαλαλούμε όσα κάνει ο Ιησούς σε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους. Αμήν.

 

Μπορείτε να μας βρείτε:
error0

Leave a Reply

Your email address will not be published.